Statement Abolishment Dividend Withholding Tax

Published: November 10, 2017

Following the current debate on the abolishment of the dividend withholding tax AmCham gladly explains its position.

Please find the statement below (in Dutch).
 


Positie American Chamber of Commerce in The Netherlands inzake dividendbelasting


10 November 2017


Gelet op de politieke en maatschappelijke discussie rond de afschaffing van de dividendbelasting hecht de American Chamber of Commerce in The Netherlands (AmCham) eraan om zijn positie toe te lichten.

Amerikaanse multinationals kunnen voor dividenden van Nederlandse deelnemingen aanspraak maken op een vrijstelling van Nederlandse dividendbelasting, zoals overeengekomen in het belastingverdrag tussen de Verenigde Staten en Nederland. Daarom is voor deze groep multinationals het dividendbelastingtarief de facto reeds nul procent. De effecten van de voorgestelde maatregel om de dividendbelasting af te schaffen zijn voor het Amerikaanse bedrijfsleven in Nederland aldus zeer beperkt.

AmCham verstuurt jaarlijks, omstreeks mei, beleidsaanbevelingen aan het kabinet, leden van de Tweede Kamer en andere stakeholders - zo ook dit jaar. In deze zogenaamde Priority Points is niet gepleit voor algehele afschaffing van de dividendbelasting. Bij gelegenheid heeft AmCham gepleit voor een inhoudingsvrijstelling met betrekking tot dividenden uitgekeerd binnen een concern, voor zover de aandeelhouder een bedrijf is dat is gevestigd in een verdragsland. Landen als België, Luxemburg en Ierland kennen reeds jaren een soortgelijke inhoudingsvrijstelling. Met deze beperkte maatregel, uitsluitend van toepassing op dividenden uitgekeerd binnen een concern, zou een bedrag gemoeid zijn van circa 30 miljoen euro.

Niettemin draagt de voorgenomen afschaffing van de dividendbelasting in het algemeen bij aan een concurrerender investeringsklimaat. Vooral voor (aankomende) beursgenoteerde bedrijven, met wereldwijde aandeelhouders, is de wijziging belangrijk. AmCham waardeert zéér de inspanningen van de coalitie en het kabinet-Rutte III om het Nederlandse investeringsklimaat in den brede te verbeteren. Buitenlandse investeringen leveren immers een significante bijdrage aan de Nederlandse economie en werkgelegenheid.

Tijdens de formatie heeft AmCham geen contact gezocht of gehad met de informateur en de onderhandelaars. AmCham heeft ook geen enkele andere inspanning gepleegd om het formatieproces te beïnvloeden. 

   

Statement Abolishment Dividend Withholding Tax